Op zaterdag 11 januari gaf Gido Vermeulen, bondscoach van het Nederlands  Damesteam een clinic voor VT3 (volleybaltrainer-3) trainers

Het thema voor deze dag was de onderhandse techniek en wedstrijdanalyse.

VT3 PvK

Gido begon de ochtend met wat algemene onderdelen van het volleybalspel, te weten de warming-up, de bovenhandse techniek en de service. Hij nam overal ruim de tijd voor door in te gaan op vragen  en veel voor te doen. Daarna kwam het hoofdthema, de onderhandse techniek Dit is in de loop van jaren flink verandert. Van de statische techniek van achter de bal en je armen als een plankje naar  voren naar een veel lossere techniek, waarbij je uit de balbaan stapt en de armen met een lichte scheppende beweging de bal laat spelen. Hij vergeleek het spelen van de onderhandse bal met het tennis.  De tennisser speelt de bal immers ook naast het lichaam en niet voor het lichaam. De handen hoeven elkaar niet vast te houden, want dat maakt de beweging weer veel statischer. De rechtshandigen  spelen de bal rechts van het lichaam (bij voorkeur) en de linkshandige links. De voeten staan in een lichte schrede stand met de rechtervoet voor. Tijdens de pass stuur je de bal vanuit de armen  richting de spelverdeler. Een mooie hoge bal is belangrijker dan een precieze bal op de 2 – 3 positie.

Het tweede deel  was de wedstrijd analyse. Hiervoor kregen we de opstelling van het team van Kroatië waar Nederland tegen speelde op de voorbereiding van het EK. Alle posities en alle spelers  van  het team van Kroatië kwamen aan de orde, wat zijn de zwakke plekken, waar moet je in welke positie serveren en hoe schakel  je de hoofdaanvaller (linksvoor) uit.

De tip – in bal , als je niet kunt smashen, niet naar het hart van 6, maar voor de voeten van de linksvoor.
Hierdoor moet deze naar de grond en staat nooit op tijd klaar voor een harde aanval.

Aansluitend was er een wedstrijd van de topklasse tussen Papendal, Arnhem en Apollo, Apeldoorn. Ook hierbij kregen we een wedstrijdanalyse.
Leuke bijkomstigheid is dat Ron Zwerver de coach is van Papendal en assistent bondscoach bij Gido Vermeulen.

VT3 PvK (1)

Peter van Kleij (VT3)
Trainer CMV en Dames 1